mi nem haldoklunk

mi így élünk

mi így élünk

"Az vagy, amit eszel"

2016. november 01. - p.a

Valami miatt azt gondoljuk, hogy az étkezés mindenen segít. És ez önbecsapás.

eat_3.JPG

Paleolit táplálkozás, vegetarianizmus, ez-vagy-az szegény diéta, nagyapáink étrendje, a mértékkel fogyasztott vörösbor gyógyító ereje. Mindegyik mögött van valami logika, de mindegyik leginkább valamiféle szinte vallásos hit abban, hogy „az vagy amit eszel”. Ami jobb esetben is csak részben igaz, de praktikusan inkább felejtsük el, mert tévútra visz. Alább néhány evidencia után összeszedjük, mi is a baj ezzel.

A mai ember fantasztikus tudósa lett az ételeknek és az összetevőknek. Mindenki kalóriáról, szénhidrátról, cukorról, nyomelemekről, káros anyagokról beszél. Az étkezés vallássá lett, legalábbis átveszi annak funkcióit.

Üzem

Testünk egy hőerőmű? Bevisszük a fűtőanyagot és legnagyobb részéből energiát állítunk elő. Energiát, főleg a test melegen tartására, mert ezt a sok kilót, amik vagyunk, fűteni és működtetni kell.

Erőmű, méghozzá igen jól működő darab, mert annyi féle (szerves) anyagból tud energiát termelni. Húsból, répából, cserebogárból, vodkából. Persze nem mindegyik fűtőelem ugyanolyan fűtőértékű, de a lényeg itt most az, hogy a bevitt étel legnagyobb része egyáltalán nem épül be a szervezetbe, hanem elégetjük és energiává alakul.

eat_4.jpg

Testünk egy gyár. Talán ez az, amire a mondás eredetileg vonatkozik. Eszünk és a szervezet saját magát felépíti belőle. Sejteket gyárt. Szó szerint „az vagy, amit eszel”, ugye? Nem.

Ahogy írtuk, az étel elenyésző kis része válik építőkockává, de persze van ilyen. Amelyik azzá válik, természetesen nem „beépül”, hanem átalakul.  A testünk, ez a gyár, a nyersanyagból készterméket állít elő, vagyis szinte mindegy, mit kap, azt gyártja, amit kell: sejteket. Példamutatóan hatékony. Ugyanolyan sejtet állít elő szinte bármilyen alapanyagból: halból, marhából, káposztából, dióból, pizzából, csokitortából. Ez egy vegyi üzem, darabjaira szed mindent és utána újra összerakja új alakban.

Ezt a pontot remélhetően senki nem értelmezi szélsőségesen, de ha mégis, hadd rögzítsem: Nem arról szól, hogy együnk csak hamburgert, az is bőven elég. Perszehogy változatos táplálkozásra van szükség, hogy a gyár mindenhez hozzájusson. Ez a pont inkább azt állítja, hogy nem igaz, hogy a húsból rosszfajta szervezet épül fel, a zöldségből meg jó - vagy fordítva. A szervezet egy vegyi és biokémiai gyár, ezért túltolt biokémiai és vegyi összetevőkkel lehet befolyásolni. Ilyen például a mérgezés vagy egy jótékony gyógyszer. Ez a bejegyzés nem azt állítja, hogy az étkezés nincs hatással a testünkre.

Igaz az is, hogy vannak hatékonyabb alapanyagok és kevésbé hatékonyak. Ha bizonyos célok felé irányítjuk a testünket (pl izomnövelés), akkor lehet preferálni a koncentrált fehérjebevitelt. De azt ugye tudjuk, hogy nem a fehérje miatt lesz a mindenre elszánt testépítő izmos? Attól lesz, hogy edz. És az étkezése segít abban, hogy az edzés hatékony legyen. A testépítő igyekszik nagyobb részt a gyárat és nem a hőerőművet vagy a hulladékelszálítást üzemeltetni. De nem azzá válik, amit eszik. Azzá válik, amit csinál. De erre is visszatérünk még, lejjebb.

eat_1.jpg

Megóvás és karbantartás. Maradva az erőmű és gyár hasonlatoknál: Nem mindegy, mennyire strapáljuk le az üzemünket. Nem mindegy, mivel fűtünk és nem mindegy, milyen alapanyagokból gyártunk. De nem azért nem mindegy, mert ezek határozzák meg, hogy miből áll az üzem, hanem azért, mert vannak fűtőanyagok és alapanyagok, amik jobban koptatják a létesítményt és vannak olyanok, amik kímélőbbek. A sok alkohol például a legtöbb üzemet tönkreteszi. Hosszú távon. A gyilkos galóca már rövid távon is. Tehát az „az vagy, amit eszel” értelme maximum az lehet, hogy „annyira vagy rövid/hosszú távon működőképes, amennyire odafigyelsz a szervezetedre, például az étkezésedre”.  

A gond az, hogy az szélsőségek kivételével (pl az előbb említett gyilkos galóca) igen nehezen megmondható, hogy mi viseli meg jobban a szervezetet és mi kevésbé. Különösen, hogy minden szervezet más. Ott a híres alkohol és dohányzás példa, ami a legtöbb embert hazavágja, valaki mégis sokáig eléldegél vele, mert a gyára/erőműve tudja kezelni ezt a fajta terhelést. A tej élet-erő-egészség. Na igen, kivéve, hogy rengeteg ember nem tudja megemészteni.

Divatok jönnek-mennek. Egész egyszerűen nem tudjuk általánosan megmondani (ismét mondom: az extrémitások kivételével), hogy mi a jó a szervezetnek és mi nem. Mert valószínűleg nincs általános recept. Statisztika van. Ami rendre változik, attól függően, kinek-mi az érdeke.

Régen mindenki vajat evett. Aztán jött, hogy a margarin egészségesebb, emlékszünk? Majd újra a vaj. Főzzünk disznózsírral. Vagy inkább napraforgóolajjal. Nem az nem jó, olivaolaj az igazi. Kókuszzsír? Nem, nagyapáik disznózsírja megint.

De ne kalandozzunk el a lényegtől: „az vagy, amit eszel”. Nem az vagy.

eat_2.jpg

Az a baj, hogy…

Hova jutottunk? Evidensnek tűnik. Az „az vagy, amit eszel” mondást természetesen nem szó szerint kell értelmezni, hanem csak egy figyelmeztetésként, hogy figyeljünk oda az evés-ivásra. De akkor minek kell erről blogbejegyzés?

Mert a frázis annyira beragadt a köztudatba, hogy a kelleténél sokkal komolyabban vesszük.

a)      Azt hisszük, pusztán az étkezés megváltoztatásával megszüntethetjük a betegségeket. Elmúlaszthatjuk az ekcémát és a rosaceát, visszaszoríthatjuk a cukorbetegséget, legyőzhetjük a rákot. Gyógyszer-tudatunk van: ami bemegy a szánkon, az segít vagy rombol. Pedig ez alapvetően nem igaz. Az étkezés fontos, de messze-messze-messze nem a legfontosabb. Egy jól karbantartott és egészséges szervezet szinte mindent megehet és jól fog működni. Nem azért lesz valaki cukorbeteg, mert sok cukrot fogyaszt. Fordítva. Ha valaki cukorbeteg, nem fogyaszthat sok cukrot.

Az étkezés relatíve mellékes. A mozgáshiány és az (idegi) stressz-terhelés sokkal inkább romboló. Az emberi szervezet arra van kitalálva, hogy egyen meg szinte bármit, amit talál és az ételt feldolgozva működjön, ahogy fent írtam. Erre lett tervezve. Ezt csinálja. Ebben jó.

De nem arra teremtették, hogy keveset vagy egyáltalán semmit nem mozogjon és pláne nem arra, hogy agyonidegeskedje-rohanja magát. Mi mégis azt hisszük, hogy a bajok ott kezdődnek, hogy mit eszünk. De ez a legkevesebb. Mondhatnánk, a bajok ott végződnek.

b)      Az étkezés-központú gondolkodásra ráülve virulnak a csalók. Csodamágusok fosztanak ki minket, kínálják az örök élet vizét. És mi megvesszük, mert az örök élet vize egy étel, ami segít.

c)       Ennél enyhébben is csőbe húznak minket a marketingesek. Múlt héten állok a boltban a tejtermékes hűtőpult közelében. Egy házaspár mellettem vásárol: „Ez hetven forinttal drágább, de azt mondják, ez egészségesebb.”

Komolyan az gondolják, hogy a 70 forinttal olcsóbb nem egészséges? Hogy a 70 forint megfizetésével egészségesebbek lesznek? A kereskedők a legnevetségesebb dolgokkal kapcsolatban sejtetik, hogy egészségesebbek, mint a másik ugyanolyan. Hogy valamivel több pénzt lehessen kérni értük.

eat_5.JPG

 A lényeg

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy az étkezés nem számít. Nem arról szól, hogy nincs hatása az egészségre. Igenis az étkezéssel meg tudjuk magunkat mérgezni, szükségtelenül túl tudjuk magunkat erőltetni, leamortizálni. Gondos választással energikusabbak leszünk, könnyebben elérjük a céljainkat (pl testsúly), sőt kialakult betegségek elviselésében is segíthet. Ez a bejegyzés arra hívja fel a figyelmet, hogy tévesen és krónikusan azt gondoljuk: étkezéssel el lehet érni mindent, hogy az étkezés felel mindenért. Hogy a szabályok fekete-fehérek: Hogy ha tortát és pizzát eszünk, az rosszra vezet. Ha sok gyümölcsöt, garantált az egészség. Hogy az étkezés a legfontosabb, az alá kell rendelni mindent.

És még egy lényeg

És nem tudom megállni, hogy ne írjam le, bár szerkezetileg kicsit ide-nem-illő:  Az „az vagy, amit eszel” mondás meggyőződésem szerint inkább úgy lenne helyes, hogy „az vagy, amit gondolsz”. Nem attól vagyunk emberek, hogy mit eszünk. Ilyen értelemben a közbölcsesség teljesen mellé megy, pontosabban hazug. Sőt az „az vagy, amit alkotsz” is jól megállja a helyét, csak inkább a következő generációk érzékeléséről/emlékezéséről szól, nem a saját szempontunkról.

A modern nyugati ember szerint a legfőbb érték az élet, főleg ugyebár a saját élete. Ami akkor jó, ha hosszú és egészséges. Talán téved ebben is, de ha elfogadjuk, akkor is látni kell, hogy néha rossz helyen keresgélünk, legalábbis nem jól érezzük az arányokat. Azzal talán mindenki egyetért, hogy élet értelme és célja nem az evés. El kellene fogadni, hogy nem is megoldása és nem is kulcsa. Keressünk más vallást a kajálás helyett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miigyelunk.blog.hu/api/trackback/id/tr311921485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

encir 2016.11.02. 09:30:20

Humuszt eszel - humusz leszel :)

Nazareus 2016.11.02. 10:11:23

Bár alapvetöen egyetértek a cikk mondanivalójával (többségével), azért két dologhoz hozzászólok:

1. "Nem azért lesz valaki cukorbeteg, mert sok cukrot fogyaszt. ". De. Legalábbis a 2-es tipusú kialakulhat emiatt.

2. "Az étkezés relatíve mellékes." Mondjuk a relative kulcsszó eléggé tompitja, de azért függ attól, hogy mia cél. Ha valaki fogyni akar, akkor az étkezés egyáltalán nem mellékes. A fogyás 90%-ban az étkezésen és 10%-on a mozgáson múlik.

Terézágyú 2016.11.02. 13:58:51

@Nazareus:
"A fogyás 90%-ban az étkezésen és 10%-on a mozgáson múlik"

HAZUGSÁG!

A fogyás 70%-ban az étkezésen és 30%-on a mozgáson múlik!!!!

:)))))))))))))))))))))))))))))))))

steery 2016.11.02. 15:08:28

Van egy fontos dolog, ami teljesen kimaradt a cikkből. Az ember nem egy anyagdarab, ami csak az anyag mozgása által marad életben. Az ember komplex élő rendszer, ami elsődlegesen információból áll, másodlagosan energiából, harmadlagosan anyagból, ami rárakódik a lényegére, körbeveszi és kiegészíti az információs halmazát. Információt és energiát is folyamatosan eszünk, dolgozunk fel, tárolunk és szarunk ki, azaz egyszerre végzünk információ, energia és anyag cserét az életfolyamataink során. És ezek együttese határozza meg azt az eredő, komplex állapotot, amit az életünknek és egészségünknek vagy épp betegségünknek nevezünk. A kölcsönös egymásrahatások miatt pedig az állapotváltozások oda-vissza módosíthatók. Az anyagcsere folyamat (mennyiségi, minőségi) megváltoztatásával hatni lehet az energia és információs állapotra. Az energiacsere folyamat megváltoztatásával hatni lehet az információs és anyagi állapotra. Az információcsere folyamat megváltoztatásával hatni lehet az energia és anyagi állapotra. Az orvostudománytalanság például még nem jutott el odáig, hogy ezt az egyszerű és ősidők óta ismert tényt felfedezze és a gyakorlatban alkalmazza. Sajnálatos. De nekünk nem kell olyan butának maradnunk, mint az orvosoknak és a táplálkozástudománytalansági szakembereknek.

Mr. Waszabi 2016.11.03. 14:42:09

Picit túl van tolva ez a téma sajtóügyileg - szemben a gyakorlattal. A melóhelyen már annyi piktogram van a különböző ételfélék és tartalmuk jelölésére, hogy simán választhatna minden dolgozó magának óvodai jelet belőlük. Paleo, glutén- vagy cukormentes, stb. Nagyon menő a paleo zabsüti, diszkréten vesznek reggelire a tudatos hölgyek 1 darabot reggelire. Ja, meg mellé egy jó nagy habos kapucsínót, vagy lattét, nyáron fagyiskvt. Délben dettó, esetleg szétcsapatják a paleo ebédet egy jó kis csokitortával. Nos, így nem megy az egészséges étkezés.

encir 2016.11.04. 10:20:18

@jojoka: egy humusz bár előtt kapott el az ihlet :)
süti beállítások módosítása